Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

improvements_v3new800x800.jpgOPENWEBRX - SDR

OpenWebRX is een stukje software wat in combinatie met wat hardware als een SDR-ontvanger fungeert. Het draait al op een eenvoudig computertje zoals een RaspberryPi. De ontvanger wordt bediend via een webbrowser, zoals Firefox of Google Chrome. OpenWebRX biedt een goede mogelijkheid om met relatief goedkope middelen een veelzijdige SDR-ontvanger te bouwen. De receiver werkt met veel verschillende SDR-hardware, waaronder de populaire RTL-SDR-dongle. In mijn opstelliung maak  ik gebruik van de RTL-SDR versie 3. Op dit moment de beste versie, die van 500Khz tot 1700 Mhz kan ontvangen.Bovendien ondersteunt OpenWebRX een groot aantal ontvangstmodi. Zelfs digitale modi zoals DMR, D-Star, YSF, FT4, FT8 en WSPR worden ondersteund. 

András Retzler (HA7ILM) is de oorspronkelijke ontwikkelaar van OpenWebRX. In totaal heeft hij zes jaar aan dit open source project gewerkt. Nu heeft Jakob Ketterl (DD5JFK) de ontwikkeling overgenomen. Jakob heeft grote delen van de software herschreven en ook een aantal nieuwe functies toegevoegd. Zo ondersteunt OpenWebRX verschillende digitale voicemodi naast de gebruikelijke modulatiemethoden (FMn, FMw, AM, LSB, USB en CW). Wel moet hiervoor een losse codecserver worden geinstalleerd. De beschrijving daarvoor vind je op de website BestofCPP.

Een overzicht van beschikbare functies:
* digitale stemdemodulatie: DMR, D-Star, YSF, NXDN en M17.
* decodering van verschillende digitale modi: BPSK31/63, FT4, FT8, WSPR, JT9 en JT65
* decoderen van APRS (Packet) en Pocsag (pager)
* integratie van een digitale kaart waarop de posities van ontvangen stations kunnen worden weergegeven
* achtergronddecodering van digitale modi (meerdere tegelijk), inclusief de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen met pskreporter en/of het APRS-IS netwerk.
* de mogelijkheid om OpenWebRX als onbemand station frequentiebanden te laten monitoren volgens een instelbaar tijdschema.
* de weergave van labels in de frequentiebalk, waarmee de voorkeursfrequenties van repeaters en digitale modes, zoals FT4 en FT8, kunnen worden aangegeven.

Omdat het kan heb ik experimenteel ook een OpenWebRX systeem opgezet. Het draait op een RaspberryPi 3B+ i.c.m. een RTL-SDR v3 usb-stick. Op het moment dat ik mijn antennepark niet gebruik om te zenden, is de Diamond X300 gekoppeld aan dit ontvangststation. Zoals aangegeven is het een experiment en de werking is dus ook niet gegarandeerd. Ook zal de ontvangst niet op andere banden dan 144/430 optimaal zijn doordat de antenne daar gewoon niet voor afgestemd is. Ook is de ontvanger niet in staat om meerdere frequentie tegelijk te ontvangen, dus bij meerdere gebruikers is het een uitdaging om je favoriete frequentie vast te houden. 

Desondanks is het leuk om mee te spelen. Klik op onderstaand screenshot om mijn OpenWebRX in een nieuw venster te openen.  

screenshotwebsdr 20211227 1126042319