Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

Werking ADS-BVLIEGTUIGEN VOLGEN MET ADS-B OP DE RASPBERRY PI

ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) is een coöperatief systeem voor luchtverkeersleiding en aanverwante toepassingen. Met ADS-B uitgeruste vliegtuigen zenden periodiek hun positie en andere informatie uit via 1090 MHz. ADS-B is hoofdzakelijk bedoeld als middel voor de luchtverkeersleiding om de positie van een vliegtuig te bepalen. Het systeem werd geboren uit het besef dat moderne vliegtuigen, dankzij satellietnavigatiesystemen als GPS, hun positie zelf veel nauwkeuriger weten dan met radarsystemen op de grond kan worden vastgesteld.

Periodiek zendt het vliegtuig automatisch een kort bericht met zijn positie uit (via ADS-B out). De luchtverkeersleiding is bij gebruik van dit systeem voor surveillance afhankelijk (Engels: dependent) van de aanwezigheid en het functioneren van het ADS-B out-systeem aan boord van de vliegtuigen die zich in het door de verkeersleiding beveiligde luchtruim bevinden. Afhankelijk van de uitvoering van de zender worden naast de geografische locatie onder meer registratienummer, vluchtnummer, snelheid, hoogte, koers en intenties verstuurd. Het systeem werkt zowel op de grond als in de lucht. Behalve door de luchtverkeersleiding kan ook, middels ADS-B in, informatie over naburige vliegtuigen worden weergegeven in de cockpit.

Als je zoals ik in de omgeving woont van een luchthaven en regelmatig vliegtuigen over je dak heen ziet vliegen is het natuurlijk leuk om dat zelf te ontvangen. Dat kan nu voor weinig geld met je RaspberryPi B+ of 2B in combinatie met een RTL-SDR stick. De software is gratis te downloaden en installeren is geen kunst. Als je jezelf aanmeldt als leverancier van ontvangen gegevens bij FlightAware, dan krijg je ook nog eens gratis een Premium (reclamevrij) account bij FlightRadar24. Ik ga nu in het kort beschrijven hoe je e.e.a. installeert op je Raspberry.. Ik ga ervan uit dat je die al werkend hebt met Raspbian en een netwerkverbinding.. ;-) Verder mag je in één van de USB poorten van de RPi alvast je RTL-SDR stick inpluggen. Het liefst eentje met een R802T of R820T2 tuner aan boord.

Het installeren van de zogenaamde PiAware is niet moeilijk.. Er is voor een kant-en-klare oplossing gezorgd met alle spullenboel er in die je nodig hebt. Uiteraard zijn er andere manieren, maar de onderstaande weg heb ik bewandeld.

Allereerst bezoek de volgende site om te zien welke versie je nodig hebt: http://feed.flightradar24.com/raspberry-pi/. Kies de laatste versie voor Raspberry-Pi die je gaat gebruiken.

Log in op de RPi via een SSH-sessie en geef het volgende commando om de software te downloaden. De letters a.b.c-d vervang je door de cijfers van het versienummer wat je wilt downloaden van bovengenoemde site.

wget http://feed.flightradar24.com/raspberry-pi/fr24feed_a.b.c-d_armhf.deb

Vervolgens gaan we installeren wat net gedownload is, ook hier weer de letters vervangen door de cijfers van de versie.

sudo dpkg -i fr24feed_a.b.c-d_armhf.deb 

Nu gaan we de software instellen via de wizard:

sudo fr24feed --signup

Bij stap 1.1 vul je een geldig emailadres in.
Bij stap 1.2 vul je niks in, dus gewoon enter om door te gaan. Dit lossen we straks op.
Bij stap 2 vul je de dichtsbijzijnde luchthaven in (Bijv. EHAM voor Schiphol)

Het programma zoekt naar de ingevulde luchthaven en geeft de gegevens daarvan weer.
Als dat accoord is type je yes en gaat door..

Bij stap 4.1 vul je 1 in, want we gebruiken een DVBT Stick (USB)
Bij stap 4.2 vul je 1 in voor de originele variant.. Ik ben er nog niet achter wat het verschil is ;-)
Bij stap 4.3 vul je niks in, dus gewoon enter om door te gaan.
Bij stap 5.1 vul je yes in om de RAW data feed aan te zetten.
Bij stap 5.2 vul je yes in om de Basestation data feed aan te zetten
Bij stap 6A kun je aangeven hoe je de logs wilt.. Ik heb zelf voor 2 gekozen.
Bij stap 6B vul je /var/log in (het pad naar de map waar de logbestanden moeten komen).

Als je al deze stappen doorlopen hebt zul je de melding krijgen dat de instellingen zijn opgeslagen en zie je je sharing key.

Voeg nu de 'sharing key' toe aan je software d.m.v.

sudo fr24feed --reconfigure --fr24key=*sharing key*    (Op de plek van *sharing key* vul je de ontvangen sleutel in).

De kans bestaat dat je enkele stappen van de config nogmaals moet doorlopen.. Het zij zo...

Start nu het hele programma opnieuw op

sudo service fr24feed restart

Als het goed is draait het spulletje nu.. dit kun je controleren 

sudo service fr24feed status

Je zult nu een email ontvangen van de FR24 Robot met daarin nogmaals je 'sharing key' om te bewaren..

Om te testen of het werkt surf je met je browser naar de output op je Raspberry via http://ip-van-de-raspberry:8080.
Je ziet dan een soortgelijk schermpje als hieronder.

Vervolgens moet je jezelf aanmelden bij FlightAware als je dat nog niet gedaan hebt.. Maak een account aan op: http://nl.flightaware.com/account/join Het handigste is om daarvoor hetzelfde mailadres te gebruiken.

Eenmaal geregistreerd zal je ontvanger zichtbaar worden op de 'My ADS-B' pagina van FlightAware. Is dit niet het geval, dan moet je jouw systeempje nog even claimen. Ga hiervoor naar: https://flightaware.com/adsb/piaware/claim

Omdat de signalen van ADS-B niet bedacht en geschikt zijn om door objecten te gaan, is het slim om een antenne buiten op te hangen of voor een raam te zetten.. Dat buiten hangen moet ik zelf ook nog doen, maar voorlopig werkt het bijgeleverde DVB antennetje prima binnenshuis.

Als alles werkt zou je jouw ontvanger nog kunnen uitbreiden met Virtual Radar Server. Daarmee pik je je eigen gegevens op en stop je die in een mooie website. Een voorbeeld van mijn VRS is te zien op www.pd3rfr.nl/vrs. Ook kun je je gegevens met anderen delen via dat programma.

Succes ermee.. en vergeet niet om een gratis FlightRadar24 Premium account aan te vragen ;-)

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN