Goede kennis van de propagatie van radiogolven en van de procedures bij het maken van verbindingen zijn zeer belangrijk. Het weer is daarbij een belangrijke factor. Hier wat meer informatie over propagatie en de cyclus van de zonnevlek voorspelling. Er zijn een aantal lagen in de ionosfeer. Twee zijn er belangrijk : de onderste D-laag, die vooral de lage frequenties absorbeert en de buitenste F-laag die de hogere frequenties terug naar de aarde om kan buigen. Zie de afbeelding rechts.
Het effect van beide lagen hangt af van de ionisatie-graad, die bij vol zonlicht het grootste is en door zonnevlekken nog eens extra verhoogd kan worden. Bij duisternis is de D-laag bij gebrek aan zonlicht niet aanwezig waardoor lage frequenties de F-laag kunnen bereiken en terugkeren naar de aarde. Bij duisternis is de F-laag nog dunnetjes aanwezig en laat het daardoor voor frequenties boven ca. 12 MHz afweten.
Door de zon beschenen splitst de F-laag zich in 2 dikke F-lagen en dan komt de MUF veel hoger uit, rond de 28 MHz. Uitzonderingen op de regel komen herhaaldelijk voor, met de bestudering van de propagatie verschijnselen kun je een mensenleven vullen. Wat betreft de HF-propagatie is het kunnen toepassen van de onderstaande tabel voldoende.
Kort samengevat; Zonder condities kom je zelfs met 1 kilowatt nergens. Met condities kun je op het juiste moment en op de juiste frequentie zeer grote afstanden overbruggen, zelfs met kleine vermogens! Veel amateurs onderschatten het belang van de condities.
A-index: De mate van verstoring van het aardmagnetisch veld gemeten over de laatste 24 uur. De index kan variëren van 0 tot 150. Hoe lager de index, des te beter is de signaalsterkte op de HF-banden.
K-index: De mate van verstoring van het aardmagnetisch veld gemeten over de laatste 3 uur. Dit geeft een beter beeld over de storing op de HF-banden. De index loopt van 0 tot 9. Hoe lager de index (1-2) des te beter zijn de signalen op de HF-banden. Hoger als 4 is een indicatie dat de banden niet echt open zijn.
SFI index: Solar Flux Index, geeft de mate van ionisatie van de ionosfeer aan. We willen graag een hoge SFI-waarde hebben.
SSN: Smoothed Sunspot Number, het zonnevlekkengetal, welk afhankelijk is van het jaartal. De cyclus die betrekking heeft op de SSN bedraagt ongeveer 11 jaar. Bij een lage SSN zijn de condities matig, bij een hoge SSN zijn de condities optimaal. Het is de verwachting dat in 2012-2013 de hoogste SSN-waarde bereikt worden om daarna weer af te nemen in een 11-jarige cyclus.
Samengevat: we kunnen goede condities verwachten bij een hoge SFI, een hoge SSN en zo laag mogelijke K-index.