Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

Voor de buren...

Antennes, vaak ontsieren ze de woonwijk, buurtbewoners zijn er vaak niet blij mee en een enkeling maakt zich zorgen, want je hoort zoveel rare dingen over straling en dat dat schadelijk is... Ook vragen veel mensen zich af op welke frequenties er wordt uitgezonden. Ook scannerluisteraars zijn altijd benieuwd welke frequenties er gebruikt worden en of deze te ontvangen zijn. Alle vragen en antwoorden vind je terug op deze pagina, die speciaal voor de buurtbewoners hier is gemaakt.

Staat de antennemast legaal?

Kort maar krachtig; JA! Tot een hoogte van 5 meter boven het dak is een bouwsel vergunning vrij. Tevens heb ik een zendvergunning. Hiervoor heb ik een examen moeten afleggen bij de Staat en ik ben dus bevoegd om te mogen zenden op bepaalde toegewezen frequenties (zie "Naslagwerken/Frequenties").

Ik hoor over schadelijke straling, hoe zit dat?

Al jaren is de discussie gaande of straling van GSM's nou schadelijk is. Ook de discussie rondom het UMTS-netwerk is nog volop gaande. Mensen zouden van UMTS-straling allerlei verschijnselen krijgen zoals slecht slapen en duizeligheid. UMTS werkt op een frequentie die veel hoger ligt dan dat ik hier mag gebruiken. UMTS bevind zich rond de 2000 MHz (2 GHz). Ik kan zenden op 144 MHz en op 432 MHz. Zo zie je dus dat de frequentie een heel stuk lager ligt. Daarbij komt dat ik een beperkt vermogen mag gebruiken van maximaal 25 Watt. Dit alles is onschadelijk voor mens en dier. Een magnetron is doorgaans schadelijker dan mijn antennemast.

Moet ik uit de buurt van de mast blijven?

Niet meer dan nodig is. Je moet natuurlijk geen antenne aanraken als er uitgezonden wordt, maar verder is de mast volstrekt ongevaarlijk. De vermogens die worden gebruikt zijn dermate klein dat er geen maximale afstand geldt tot de antennemast. De grotere antennemasten zoals telecommasten bevatten wel antennes waarbij afstand moet worden gehouden. Dit geldt met name voor de GSM-antennes. Deze antennes hangen op circa 20 meter hoogte en er moet dan een afstand worden gehouden van minimaal 1,5 meter. Als je onderaan de mast staat, dan haal je die 1,5 meter natuurlijk makkelijk!

Wordt er continu uitgezonden?

Nee. Althans, er is geen continu signaal in de lucht. Als ik in mijn hobby-kamer bezig ben, kan het zijn dat ik een periodiek signaal in de lucht stuur. Ik ben dan aan het proberen met gebruik van een computer een 'gesprek' te houden met een radio-amateur over een grote afstand. Ook kan het zijn dat ik met spraak een gesprek probeer op te bouwen.

Wat is jou zendbereik?

Het zendbereik van mijn antennemast is in theorie de hele wereld. Er kunnen namelijk zogenaamde condities optreden. De activiteit van de zon (zonnenvlekken) spelen hierbij een grote rol.

Ik hoor jou op mijn babyfoon praten!

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een gezinnetje in deze kinderrijke buurt een dure babyfoon aanschaft en vervolgens van alles erop ontvangt, behalve hun baby! Babyfoons maken steeds meer gebruik van de LPD-band op de 70cm. Dit is een frequentiegebiedje tussen 433 en 434 MHz, wat vrij is voor toepassingen zoals draadloze deurbellen, babyfoons en koptelefoons. De LPD-band wordt ook wel ISM-band genoemd en ligt op de 70cm-band.

Toeval wil, dat zendamateurs een zogenaamde "primaire status" hebben op de 70cm-band en wel tussen 430 en 436 MHz. De LPD-band valt hier dus precies in. De primaire status houdt in, dat zendamateurs dus recht hebben om op die frequenties te mogen zenden en dat niemand ze kan verplichten om een andere frequentie te gaan gebruiken. Met andere woorden; mocht je een zendamateur op je babyfoon horen, dan kun je officieel NIETS doen. Je kunt geen klacht indienen bij Agentschap Telecom omdat zendamateurs de primaire status hebben.

Veelal zijn babyfoons wat breedbandig in de ontvangst. Zo kan het dus zijn dat je signalen hoort van mijn antennemast, terwijl ik op een totaal andere frequentie uitzend. Hier is helaas niets tegen te doen. Ik wil bij deze een serieuze tip geven; kijk naar babyfoons die op 446 MHz werken. Dit is de zogenaamde PMR-band. Maak, indien het erop zit, gebruik van CTCSS. Dit is een speciaal coderingssysteem waardoor je alleen je eigen baby kan horen en verder niemand. De kans dat je van mij storing kunt hebben is dan minimaal. Voor meer info kun je natuurlijk altijd bij mij terecht.

Ik heb storing! Dat komt door jou!

Ho ho! Niet gelijk gaan wijzen naar die grote antennemast! Een veelgemaakte fout, die ook de klachtenafdeling van Agentschap Telecom erkend. Veel mensen gooien de storing gelijk op diegene die een grote antennemast op het dak heeft staan. Vergeet niet, ik ben bevoegd om uit te zenden, ik heb een examen moeten doen om mijn machtiging te krijgen en voor dat examen was kennis van zaken nodig. Daarbij moet ik me ook houden aan de voorschriften die gelden. Dankzij mijn machtiging sta ik sowieso sterk bij Agentschap Telecom die daarom niet snel in actie zal komen.

Sommige mensen kunnen storing ondervinden op TV. Dit kunnen strepen zijn bijvoorbeeld. Ga dan eerst eens bij jezelf kijken. Een belangrijk onderdeel, zoniet het belangrijkste, is de bekabeling. Hoe is jou TV aangesloten? Vaak zit er een goedkoop kabeltje tussen de CAI-contactdoos en de TV wat niet voldoende HF-dicht is zoals dat dan heet. Ook worden veelal antenneversterkers gebruikt die alle signalen versterkt die door de kabel word opgepikt. Zorg dus voor goede afgeschermde bekabeling van degelijke kwaliteit! Mocht je een klacht indienen bij Agentschap Telecom, dan zullen zij precies hetzelfde zeggen!

Wat ik zelf ondervonden heb is dat PC-speakers ook flink kunnen storen. Helaas gelden er voor dit soort speakers niet echt richtlijnen. Een stofzuiger moet bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde eisen, zodat deze immuun is voor stoorsignalen. PC-speakers hoeven dit vaak niet. Ze komen vaak uit China of Japan en kunnen een behoorlijke brom geven soms. Ook nu geldt weer; dit is een probleem van de consument. Agentschap Telecom komt wederom niet in actie als je belt. Nou heb ik voor mijn PC-speakers een oplossing gevonden en dat is ontstoren. Voor een paar eurocent kunnen er kleine condensatoren in de speakers gezet worden waardoor de brom in elk geval minder wordt, zo niet verdwijnt.

Dan is er nog zogenaamde atmosferische storing die je soms wel eens ziet op TV. Deze storing wordt veroorzaakt door bepaalde hoge- en lagedrukgebieden die zendsignalen van radio en TV beïnvloeden. Veelal zie je dan rare diagonale strepen of stipjes door het beeld lopen. Dit heeft echter niets met mijn zendmast te maken, het is een natuurverschijnsel wat na enkele dagen zal verdwijnen. In maart 2006 was er een dergelijke storing die zelfs ook radiozenders beïnvloedde.

Hoe ga jij met klachten om?

Ik kan me voorstellen dat mensen het moeilijk vinden hun beklag te doen. Zeker als de aard van de storing niet helemaal duidelijk is en men vermoed dat het door mijn antennemast komt. Ik hanteer de regel; "Ben je beleefd tegen mij? Dan ben ik het ook tegen jou!". Oftewel, kom niet al scheldend aan de deur, de kans is groot dat ik de deur voor je neus dicht gooi. Als je denkt dat je storing hebt die door mij veroorzaakt wordt, spreek me dan gewoon aan. Leg je probleem uit en laat indien nodig mij even kijken of luisteren naar de storing.

Ik zelf vind het maar al te vervelend dat ik overlast veroorzaak en wil best kijken of ik mogelijk iets kan doen om het te verhelpen. Natuurlijk hoef ik niet de veroorzaker te zijn, maar ik kan wel dingen uitsluiten. Ik kan bijvoorbeeld alles tijdelijk afkoppelen en uitzetten. Mocht de storing er dan nog zijn, dan weet je dus dat het niet aan mijn antennemast kan liggen. Op die manier kunnen misverstanden uit blijven.

Dit artikel is voor het grootste gedeelte overgenomen van PD2RLD.

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN