Wilt u donatie doen aan het PD3RFR Hobbyfonds?

 


Lid VERON afdeling 27
 
Lid VERON afdeling A-08


 

Member on SocialHAMs #2394

 

FIJNSTOF.. METEN IS WETEN!

Op een verjaardagsfeestje bij een oud-buurman, had ik een conversatie met een andere oud-buurman, die ook hier en daar wel eens wat knutselt met electronica etc. We raakten in gesprek over onze lopende projecten en hij vertelde mij sindskort bezig te zijn met het meten van fijnstof. Dit was een klein eenvoudig projectje wat je voor niet al te veel geld kan samenstellen en eigenlijk zo duur kan maken als je zelf wilt. Mijn interesse was direct gewekt en op zijn aanraden heb ik de website 'luftdaten.info' bezocht, een Citizen Science project opgestart door het OK Lab Stuttgart. Het doel is het zichtbaar maken van fijn stof op plekken waar nu niet gemeten wordt door officiële instanties. De gemeten waarden zijn zichtbaar op de website van Luftdaten.info. Het RIVM laat de (open) meetgegevens van deelnemers uit Nederland ook zien op het Samen Meten dataportaal.

Op de website van Luftdaten.info staat uitleg over het hoe en waarom inclusief een complete bouwbeschrijving van de fijnstofmeter. Natuurlijk heb ik nog diezelfde avond via Ali-Express de benodigde modules en sensoren besteld. Twee weken later, na een bezoek van de pakketdienst, was het tijd om daadwerkelijk te gaan bouwen. De firmware is al kant en klaar voorgeprogrammeerd. Het is een kwestie van de software op de NodeMCU (ESP8266) inladen, configureren en vervolgens de verschillende sensoren verbinden met de pennetjes op de NodeMCU. Er komt geen soldeerbout aan te pas.

Zoals gezegd staat op de website van Luftdaten.info een complete bouwbeschrijving.. Van boodschappenlijstje tot aansluiten en programmeren van de firmware in de NodeMCU. Dit is zelfs in het Nederlands, dus een beetje onzinnig om dat hier ook nog een keer te vermelden, zeker omdat ik geen afwijkingen ben tegengekomen tijdens het volgen van de bouwstappen.

sds011De voorgeschreven SDS011 van Nova Fitness is een zeer goedkope deeltjesteller. Het maakt gebruik van een laser detector en meet deeltjes van 0.3 tot 10 um.  In het project is de sensor vergeleken met een meer geavanceerde optische monitor voor fijn stof (Grimm). Op sommige dagen is sprake van een goede overeenkomst, maar vooral bij hogere concentraties en luchtvochtigheden meet de SDS011 vaak hogere concentraties. Toch levert de data veel informatie op, bijvoorbeeld over de variatie in de tijd of verschillen tussen locaties. Daarnaast gebruik ik voor temperatuur en luchtvochtigheid een DHT22 sensor. Ik heb ook nog de BME280 besteld. Die voeg ik toe zodra die binnenkomt en dan wordt ook luchtdruk gemeten.

Omdat de behuizing met PVC-afvoerbochten, zoals die op de Luftdaten wordt beschreven, niet mijn voorkeur heeft heb ik bij Conrad een andere behuizing besteld.. De reden hiervoor is dat ik met een accupack en zonnepanelen de het project wil voeden, omdat het systeem achter in de tuin komt te hangen waar geen normale spanning voor handen is. Gezien het verbruik van het systeempje (max. 30mA) is een zogenaamde Solar Powerbank van de Action met 8000mAh ruim voldoende voor 24/7 gebruik en kan zichzelf bijladen overdag. Let op dat je geen powerbanks via Ali Express besteld, 9 van de 10 keer koop je alleen een behuizing die geschikt is tot '50000mAh' ;-). Goed, ik heb dus een ABS behuizing besteld met een transparante deksel, zodat de zonnecellen ook nog daglicht krijgen om te laden.

Hieronder een impressie van mijn bouwsel. Op de linker foto zitten alle componenten op hun plek in de behuizing..  Te zien is het slangetje wat straks het fijnstof aanzuigt. De middelste foto laat het onderaanzicht zien met de kleine ingang voor het fijnstof. Het grote gat is afgedekt met een stukje oud laken en daarachter zit 'insectenvrij' de DHT22 sensor. In deze opening is ook nog ruimte voor de BME280 sensor als ik die wil bijplaatsen. De foto rechts toont de hangende situatie met voor het 'raam' de zonnecellen.. 

 1  2  4

De kaart onderaan deze pagina is gecentreerd op mijn locatie en je kunt de verschillende sensoren bekijken door ze via het balkje onderin de kaart te selecteren. Leuk is om te vergelijken met bijvoorbeeld mijn oud-buurman, die iets noordelijker in Maarssenbroek zijn opstelling heeft. Mijn opstelling hangt op circa 2 meter hoogte boven straatniveau en is opgesteld ongeveer 200 meter van de snelweg A2 en 125 meter vanaf een hoogspanningsmast (gemeten met afstandmeten.nl in een rechte lijn). De kaart geeft een iets afwijkende locatie i.v.m. privacy.

Ook kun je mijn data zien en bekijken op de website van openSenseMap en zoals al eerder gemeld via het Samenmeten Portaal van het RIVM

En nu maar meten..   


Klik hier om de kaart in een nieuw venster te openen.

ONTVANGEN QSL-KAARTEN

ONDERSCHEIDINGEN